S Moruší bílou Naklíčeno je spojován především noční motýl Bourec morušový. Samotný strom s bílými, až krémovými plody, připomínajícími chmelové šištice, byl do Evropy dovezen z asijského kontinentu. Jeho prapůvodní vlastí je Čína a zde se také poprvé začalo s výrobou tkaniny s názvem hedvábí.
Hedvábí se vyrábí z kokonů – zámotků larválního stádia Bource morušového, podmínkou je však usmrcení larvy, která by v přechodu do fáze dospělého motýla tenká vlákna poškodila. Samotná vlákna jsou velmi pevná a zároveň lehká, jistě jste se již s hedvábnými výrobky v životě setkali. Mnozí lidé však tento nehumánní a brutální způsob výroby hedvábí odsuzují a my bychom vám rádi nabídli možnost využít nikoli motýlích zámotků, ale samotných zralých plodů.
Plody morušovníku jsou hodně sladké a zároveň obsahují velké množství živin, zejména antioxidantů, vitamínu C a minerálních prvků. Jsou proto zařazovány do kategorie tzv. superpotravin s vyšším obsahem těchto biologicky aktivních látek. (Do superpotravin patří také např. všechny druhy ořechů.)
Nevýhodou samotných zralých plodů je jejich křehkost a náchylnost k degradaci vlivem přepravy, proto se k nám dováží víceméně jen plody sušené. Proces sušení však není drastický, což zaručuje poměrně vysoké množství všech původních složek.
Tradiční čínská medicína a resveratrol
V Tradiční čínské medicíně se plody morušovníku využívají zejména pro posilování činnosti ledvin, pro zlepšení spánku, a celkovou harmonizaci organismu. Jejich výživová hodnota není zanedbatelná, ani z hlediska obsahu resveratrolu – významného rostlinného antioxidantu.
Pokud uvažujete o zpestření vašeho jídelníčku tímto exotickým ovocem, můžete jej jíst buď samotné, anebo jako součást směsí se sušeným ovocem a ořechy. Samozřejmě se hodí i k různým sladkým dezertům, pudinkům, zmrzlinovým pohárům, obilným kaším apod.